dobbelstenen kinderkiné
Bieke Vanheulebrouck
09/28/2023

Veelzijdig in eenvoud; de dobbelsteen als favoriet therapiemateriaal

09/28/2023

Ik beken, ik ben gezegend met een bijna kinderlijk talent om belachelijk enthousiast te worden over de eenvoudigste dingen zoals therapiemateriaal. En al helemaal als het op de één of andere manier multifunctioneel is.

Daarom, deze week in de blog; therapiemateriaal in de spotlight!

En wel één van mijn favorieten; de dobbelsteen!

In mijn praktijk gebruik ik dobbelstenen onder andere voor;

- selectie van oefeningen. Elke oefening krijgt een nummer, oefening gedaan = kaartje weg. Kindje heeft het gevoel mee te beslissen en toch zijn alle oefeningen uiteindelijk afgewerkt. Win-win!

- bepalen aantal herhalingen (uiteraard laat je hen dan opnieuw en opnieuw dobbelen tot je aan je vooropgestelde aantal zit hé, lekker medische-oefentherapie-verantwoord)

- trainen fijne motoriek/inhandmanipulaties (dit moet ik niet uitleggen hé) maar ook...

- trainen handspierkracht: verstop een dobbelsteen in een bolletje "Theraputty" (geen sponsor) en laat het kindje de dobbelsteen eruit halen (pluspunt is dat je ongemerkt progressie kunt inbouwen door steviger klei te gebruiken)

- selectie van bijvoorbeeld te schrijven letters (met kleine letterstickertjes op de dobbelsteen)

- trainen visueel scannen van de ruimte (extra leuk als je de dobbelstenen eerst in het rond mag gooien)

- voetspieren en/of evenwicht trainen (probeer maar eens uit stand een dobbelsteen op te rapen met je tenen, en deze in een bakje te doen)

- torentjes bouwen, al dan niet vanuit een instabiel zit- of stahouding

- gewoon voor de fun (je zou versteld staan van de motivationele waarde van de belofte "als je dit woordje netjes hebt geschreven mag je met de dobbelsteen gooien")

- ...

Nu begrijp je vast beter waarom ik laatst in een spelletjeswinkel (waar ik sowieso al een beetje overprikkeld door enthousiasme rondloop) een vreugdedansje maar net kon onderdrukken bij het zien van een volledig rek vol dobbelstenen... (lees: keuzestress!)

Mijn oog viel op een setje ietwat kitcherige, glitterende dobbelstenen met gouden opdruk.

En -over multifunctioneel gesproken- ook nog eens glow-in-the-dark!

Niet dat ik zo direct zou kunnen een moment bedenken waarop dat in mijn praktijk van pas gaat komen, dobbelstenen die licht geven in het donker, maar toch... het idee alleen al! :-)

En er komt nog...

Want beschrijf nu eens de dobbelsteen die jij in gedachten had bij het lezen van het woord "dobbelsteen" bij het begin van deze mail? Mag ik een klein gokje wagen dat we het over een kubusvorm hebben met zes vlakken?

zeskantige dobbelsteen gebruiken in kinderkinesitherapie

Wat dacht je van de veelzijdigheid van de dobbelsteen als je mijn collectie ziet?I rest my case ;-) En ik hoor héél graag of en hoe jij dobbelstenen inzet in therapie! Mail me!


Collegiale groetjes,


Bieke


ps: Omdat ik anders weer opmerkingen krijg van mensen die "enkel praktische tips" willen en niet "alle zever errond", bewaar ik de wat filosofischer reflecties over dobbelstenen voor de die-hard fans van deze blog die de posts altijd helemaal lezen ;-)

Ik maakte me namelijk de bedenking dat mijn collectie dobbelstenen een mooie metafoor is voor onze niche, de pediatrische kiné. Niet alleen zijn wij de meest speelse, schitterende en glow-in-the-dark subgroep van het kinesitherapeutische werkveld (sorry aan die twee manueel therapeuten die toch zijn blijven lezen, jullie zijn ook fantastisch!), we zijn daarnaast ook minstens even multifunctioneel.

Maar zijn we ons wel genoeg bewust van onze eigen veelzijdigheid?

Of zien we onszelf (onbewust) als een klassieke zeszijdige dobbelsteen, terwijl we eigenlijk zo eentje zijn;Want uniek zijn we allemaal, de vraag is alleen of we onze eigen unieke sterktes wel genoeg zien en inzetten?